Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Τραγική η κατάσταση στο κέντρο βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ»

Ερώτηση για τις τεράστιες ελλείψεις που ταλανίζουν εργαζόμενους και παιδιά κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Οι τεράστιες ελλείψεις δημιουργούν τραγικές καταστάσεις για παιδιά και εργαζόμενους στο «Μητέρα»
Οι τεράστιες ελλείψεις δημιουργούν τραγικές καταστάσεις για παιδιά και εργαζόμενους στο «Μητέρα»
Τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ», φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Κόμματος Εύα Μελά, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Βέρα Νικολαΐδου, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης. Στην ερώτηση σημειώνεται ότι οι ελλείψεις δημιουργούν τραγικές καταστάσεις σε βάρος παιδιών και εργαζομέ­νων και τονίζεται: «Τον ευαίσθητο χώρο της υιοθεσίας και φροντίδας των βρεφών και παιδιών "αλώνουν" οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ενώ η αναλογία των δημόσιων προς τις ιδιωτικές υιοθεσίες έχει φτάσει να είναι 1 προς 8 δημιουργώντας τις προϋποθέ­σεις για την εμπορία παιδιών στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας ανέθεσε στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Το Χαμόγελο του Παιδιού" να ερευνήσει και να καταγράψει τις δομές και φορείς που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας στο παιδί!!! Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το ελάχιστο προσωπικό της βρεφοκομικής υπηρεσίας μπορεί να προσφέρει μόνο φύλαξη στα βρέφη, αφού δύο βρεφοκόμοι σε κάθε βάρδια είναι υπεύθυνες για 12 παιδιά. Στον ξεπερασμένο Οργανισμό του «Μητέρα» προβλέπονται 126 βρεφοκόμοι και υπηρετούν πρακτικά μόνο 80.

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στη βρεφοκομική υπηρεσία έχουν σαν αποτέλεσμα την όχι φυσιολογική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, αφού είναι αναγκασμένα να μένουν για πολλές ώρες κλεισμένα στους θαλάμους, επειδή δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό να τα βγάζει έξω για παιχνίδι με όρους ασφάλειας. «Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπάρχει προσωπικό για να προχωρήσουν οι υιοθε­σίες και τα βρέφη παραμένουν και μεγαλώνουν στο ίδρυμα», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Στην κοινωνική υπηρεσία υπάρχει ανάγκη για πάνω από 18 κοινωνικούς λειτουργούς. Σήμερα υπηρετούν μόλις 8, που είναι επιφορτισμένοι και με το τεράστιο έργο της υιοθεσίας - αναδοχής κ.ά. Επίσης, έχουν αναλάβει ιδιωτικά συνεργεία την καθαριότητα, φύλαξη και τα πλυντή­ρια του Κέντρου, ενώ τεράστιες ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν και τα μαγειρεία. Γίνονται και περικοπές στον προϋπολογισμό του «Μητέρα», με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στη ροή χρημάτων στις ανάδοχες οικογένειες, στα τρόφιμα, στα φάρμακα κ.ά.

Αιτία των συγκεκριμένων προβλημάτων είναι η πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνω­σης των δημόσιων υπηρεσιών πρόνοιας, η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και ιδιω­τι­κο­ποίησης αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών τομέων. Αυτήν την πολιτική ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις προσλήψεις προσωπι­κού μέσω των προγραμμάτων stage, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πρόνοιας, που επισκέφτηκε το Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ», μετά τη στάση εργασίας των εργαζομένων, στα τέλη Ιούνη. Προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης με εργαζόμενους των 500 ευρώ το μήνα και ανασφάλιστους.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα είναι διατεθειμένος να πάρει για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και συγκεκριμένα:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες σε όλες τις υπηρεσίες του Κέντρου Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ».
  • Ενταξη των εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Την ανάληψη αποκλειστικά από το κράτος της ευθύνης προστασίας και αποκατά­στασης του κακοποιημένου και εγκαταλειμμένου παιδιού, του παιδιού χωρίς οικογένεια, της υιοθεσίας και της αναδοχής, μέσω ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα με πανελλαδική ανάπτυξη, στελεχωμένου με επαρκές μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ